Welsprekendheidstornooi 2018

Op 8 maart heeft het jaarlijks welsprekendheidstornooi van het Olivaint Genootschap plaats gevonden.

 

 

Met de steun van La Libre

Het talrijk opgekomen publiek wordt verwelkomd in de lokalen van La Libre Belgique. Met zijn glazen binnenwanden straalt het gebouw openheid, transparantie en toegankelijkheid uit, geheel in overeenstemming met de filosofie van de krant. De heer le Hodey benadrukt in zijn welkomstwoord dat de krant er voor iedereen wil zijn. Het Olivaint dankt hem voor de gastvrijheid!

 

Het publiek

De zaal zit vol. Geroezemoes, verwachtingsvolle gezichten en voor velen ook een leuk weerzien… er heerst sfeer, aangename en positieve sfeer! Het Olivaint Genootschap wordt achtereenvolgens voorgesteld door de voorzitter van de Raad van bestuur, dhr Philippe Lambrecht en de voorzitter van het studentenbureau, dhr François-Guillaume Eggermont. Ieder op zijn manier schetst achtergrond en organisatie, waarbij zowel zowel verleden als toekomst een plaats hebben. Een bijzonder woord van dank gaat naar sponsors, alumni, familie en vrienden, die de noodzakelijke financiële en andere steun bieden en zo het voortbestaan van Olivaint verzekeren. Daarna is het tijd om het podium vrij te maken voor de studenten.

 

Het tornooi

Op dynamische wijze introduceert Lina Achour de twaalf deelnemers en hun respectievelijke onderwerpen. Ze schakelt bijzonder vlot van Nederlands naar Frans en draagt zo op perfecte wijze het meertalige karakter van Olivaint uit. De deelnemers behandelen een onderwerp in groepen van twee en verdedigen de thesis en antithesis. Vervolgens beantwoorden ze ieder een vraag van de jury.

p

Naast het actuele thema ‘het groene kapitalisme’ zijn dit jaar de onderwerpen eerder filosofisch gerichte stellingen over bvb. ‘de vrije wil’ of ‘het verlangen’. De kandidaten slagen erin de aandacht van het publiek te grijpen en vast te houden. Ze profileren zich door hun voordracht een persoonlijke toets te geven.

p

De studenten hebben hun onderwerp grondig uitgewerkt. Hun presentatie hebben ze ingeoefend onder begeleiding van hun coach, de heer François Géhot van Two Cents Agency. Het resultaat mag er zijn. Het applaus van het publiek overtuigt.

Lijst van deelnemers en hun onderwerp

 

Uitspraak van de jury

Terwijl de jury achterblijft om te beraadslagen, begeeft de rest van het gezelschap zich naar de ontvangsthal, waar een receptie aangeboden wordt. Met hun warme ondersteuning steken familie en vrienden de Olivaint studenten een hart onder de riem.

 

Op de trap verschijnt de jury, die voorgezeten wordt door de heer Mark Eyskens, Minister van Staat. De spanning stijgt… De heer Eyskens begint met de waardering van de jury te uiten voor alle deelnemers. Zelf grote liefhebber van taal en poëzie, looft hij hun prestaties en benadrukt het belang van welsprekendheid. Dan maakt hij de namen van de eerste drie laureaten bekend:

Clément Trouveroy (F), eerste laureaat, prijs Jean-Jacques Masquelin
Pierre-Louis Renard (F), tweede laureaat
Pierre-Charles de Dorlodot (F), derde laureaat

 

Prijs van het publiek:
Pierre-Louis Renard

t

 

Tot slot

De deelnemers hebben zich voor dit welsprekendheidstornooi met al hun talent ingezet. Ze vormen een hecht team en hebben zich als waardige vertegenwoordigers van het Olivaint Genootschap getoond aan een snel veranderende wereld, waarvan zij actief deel uitmaken. Zij zijn erin geslaagd om met jeugdig enthousiasme en vastberaden daadkracht niet alleen zichzelf maar ook hun organisatie op de kaart te zetten.

 

Proficiat aan alle deelnemers, aan mevrouw Fabienne Legrand en de heer François De Cort, bestuurders van het Olivaint Genootschap en organisatoren van het tornooi, en aan eenieder die bijgedragen heeft tot het slagen van deze avond!