Dagboek studiesessie India

De tweede week van de reis die gericht was op de lokale politiek van Mangalore, werd zaterdag 13 juli afgesloten met interacties met verschillende lokale economische actoren. In de vroege ochtend werden de studenten van het genootschap ontvangen bij de Kamer van Koophandel. Dit werd gevolgd door een bezoek aan de commerciële haven van Mangalore, de zevende grootste haven van het land.
Tijdens een lunch bij de Kanara Association of Small and Medium Industries (KSIA) bespraken de studenten onder meer het Indiase economische beleid en het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De middag werd gekenmerkt door een bezoek aan een cashewnotenverwerkingsbedrijf en een ontmoeting met vissers. De dag werd afgesloten met een vriendschapsborrel met de studenten van het Sint-Aloysiuscollege ontmoet doorheen de hele week.
Hiermee wordt de studiesessie in stijl afgesloten, maar niet de reis…. De studenten bereiden zich voor om met de rugzak het Indiase epos verder uit te breiden, enkele iconische paleizen te bezoeken of de legendarische Panthera Tigris te zien.

Donderdag 11 juli hebben we de tempels van Moodbidri en Karkala bezocht. Het was de gelegenheid om ons te verdiepen in de traditie van het Jainisme. De namiddag was gewijd aan de yogacultuur: we bezochten een universiteit die naturopathie en alternatieve geneeskunde onderwijst. Met een relaxerende yogasessie sloten we de dag af.
Vrijdag konden we de indrukwekkende site van de multinational Infosys bezoeken alvorens we een intensief panelgesprek met de academische gemeenschap van AIMIT hadden.

Zondag 7 juli zijn we vetrokken vanuit Delhi naar Mangalore met een tussenstop in Bangalore.
Maandag startte met een mis in de mooie kapel van het St Aloysius College en een rondleiding op de campus. Nadien werden we verwelkomd bij de District Commissioner die ons vertelde over de uitdagingen waarvoor Mangalore zich geplaatst ziet.
De volgende dagen kregen we de kans om lezingen door eminente te volgen over de geschiedenis van India, gendergelijkheid, gezondheid, etc. Bovendien hebben we ook veel studenten kunnen ontmoeten die grote interesse in België toonden. Hieruit volgden leerrijke uitwisselingen over onze respectievelijke verschillen, maar ook over wat ons verbindt.
Dinsdagavond hadden we de eer uitgenodigd te worden door de Consul-Generaal van België te Chennai voor een heerlijk diner in de Ocean Pearl.

Zaterdag 6 juli is een culturele dag in Delhi. We ruilen dassen en kostuums voor shorts en T-shirts. We kunnen niet wachten om de stad eens in te trekken. Samen met onze gids Chumriga bezoeken we de belangrijkste monumenten van Delhi. Onze gids beantwoordt al onze vragen en neemt ons mee op een wandeling door de eeuwen en bouwstijlen heen.
We missen al snel de vergaderzalen met airconditioning. De warmte is drukkend, maar de sfeer is uitstekend. We sluiten de dag af met wat street shopping te Khan Market en rusten uit in het hotel voor ons grote vertrek naar Mangalore in Zuid-India en het Sint Alloysius College.
We kijken ernaar uit om deze nieuwe etappe van de reis in India aan te vatten.

p
Vrijdag 5 juli stond in het teken van de Indiase politiek. De leden van het Olivaintgenootschap begonnen hun dag met een bezoek aan de Ashoka Universiteit. Zo keerden we even terug naar een academische setting en hadden we de opportuniteit om naar Gilles Vernier te luisteren over de Indiase politieke context. Na een heerlijke lunch hebben we een ontmoeting gehad met de Indiase kiescommissie, die onlangs verkiezingen voor bijna een milliard Indiase kiezers heeft georganiseerd. Aan het eind van de dag wachtte ons een heerlijke cocktail op de ambassade met Indiase young professionals.

p

Donderdag 4 juli stond in het teken van energie, klimaat en gezondheid. De delegatie van het Olivaintgenootschap werd ‘s ochtends verwacht bij de Council on Energy, Environment and Water, waar in verschillende presentaties India’s transities en bijhorende problemen werden aangekaart. Later op de voormiddag stond een bezoek aan The Energy and Resource Institute op het programma waar de focus lag op de uitdagingen in verband met de klimaatverandering. Dankzij het Ministerie van Buitenlandse Zaken konden de leden lunchen in het befaamde en altijd volgeboekte restaurant Karim’s, waar klassieke Indisch-Islamitische gerechten op het menu stonden. Heerlijk en authentiek! Tot slot had de delegatie de eer ontvangen te worden op het kantoor van de Verenigde Naties, waar verschillende experten spraken over gezondheid en ontwikkeling in India.

p

Op woensdag 3 juli 2019 zijn de leden van het Olivaint Genootschap de dag begonnen met een bezoek aan de Belgische ambassade, die een uitzonderlijke architectuur heeft. Z.E. Dhr. François Delhaye, ambassadeur van België in India, ontving  de leden van het genootschap voor een boeiende lunch over onderwerpen als de economische, demografische en sociale uitdagingen in India. Vervolgens werd een vergadering georganiseerd door de prestigieuse think tank Brookings India, verbonden aan Brookings Washington DC. Een panel van jonge intellectuelen deelde hun visie en beantwoordde vragen van de Belgische delegatie over het belong van religie in India, energie, onderwijs, conflict met Pakistan en gendergelijkheid.